Otvoritveni dogodek in novinarska konferenca projekta SOPOREM

V Kopru je v četrtek, 15. 12. 2022 potekal otvoritveni dogodek projekta SOPOREM, katerega namen je bil predstaviti projekt SOPOREM.

Dogodek je otvoril župan Mestne občine Koper Aleš Bržan:»Projekti morajo biti usmerjeni v izkoriščanje sončne energije. Prav je, da vsako streho, kjer je to mogoče, izkoristimo za to, da je energetska samooskrba tudi na našem območju čim boljša. Prepričan sem, da bo projekt izgradnje sončne elektrarne na strehi parkirne hiše, predvsem pa v koprskem pristanišču, ki ima še več takih površin, zgodba o uspehu, s katero bomo obrnili nov pomemben list razvoja slovenske energetike«. Mestna občina Koper bo v okviru projekta zgradila sončno elektrarno na strehi parkirne hiše P+R Sonce, ki bo v celoti financirana iz mehanizma EGP.

Drugo največjo sončno elektrarno v državi bo Luka Koper namestila na strehah dveh skladišč za generalne tovore na drugem pomolu. Z izgradnjo se bo delež proizvedene energije iz obnovljivih virov zvišal na 10 %. »S projektom smo povezali potrebe gospodarstva, Luke Koper, hkrati pa skušamo zadovoljiti potrebe lokalne skupnosti po čistejšem, zelenem okolju. Elektrarna, ki jo bomo zgradili v Luki Koper, bo ena izmed večjih v državi. Začetek gradnje je predviden za naslednje leto, zaključek v letu 2024,« je o časovnici izgradnje elektrarne v koprskem pristanišču povedal delavski direktor in član uprave Vojko Rotar.

Predstavitvi projekta je sledila okrogla miza z naslovom Svetla prihodnost s sončno energijo, na kateri so gostje okrogle mize predstavili priložnosti pridobivanja sončne energije, zakonodajne ovire in priložnosti, možnosti porabe energije in shranjevanje njenih presežkov.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Novosti in aktivnosti

Sorodne novice