Zaključil se je projekt SOPOREM

Konec meseca aprila se je zaključil dve leti trajajoči projekt SOPOREM, katerega glavni cilj je bilo povečanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov v koprskem pristanišču in v Mestni občini Koper in tako prispevati k znižanju neto-ničelnih emisij toplogrednih plinov in opuščanju rabe fosilnih goriv.

V okviru projekta je vodilni partner, Luka Koper zgradila eno večjih sončnih elektrarn v državi, ki se razprostira na strehah skladišč terminala za generalne tovore. Sončne elektrarna z močjo 3,3 megavate bo pomembno prispevala k večji energetski neodvisnosti in bolj čistemu okolju, s proizvedeno energijo pa bo doseženih tudi 1.500 ton manj izpustov CO2 letno. Na letni ravni bo proizvedla toliko električne energije, kot jo v povprečju porabi več kot 880 gospodinjstev v Sloveniji.

default

Drugo sončno elektrarno z več kot tisoč moduli in inštalirano močjo 459 kilovatov je Mestna občina Koper postavila na strehi parkirne hiše Sonce. Elektrarna bo letno proizvedla 505 megavatnih ur električne energije, kar bi zadoščalo za letno preskrbo 50 gospodinjstev. Proizvedeno elektriko bodo koristili številni javni objekti v občini, kot so Arena Bonifika, bazen Olimpijskega centra Koper, stavba Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in ne nazadnje tudi občinske stavbe na Verdijevi ulici. Na ta način bo koprska občina znižala izpuste ogljikovega dioksida za 186 ton letno, skupaj z novo sončno elektrarno v koprskem pristanišču pa se bodo emisije C02 znižale za več kot 1.500 ton letno. V projektu je poleg slovenskih partnerjev sodelovalo tudi norveško podjetje Greenstat, ki je predstavljal tehnično podporo slovenskim partnerjem. Projekt SOPOREM so sofinancirale Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 2.128.624 EUR.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Novosti in aktivnosti

Sorodne novice