Obisk ministra za kohezijo in veleposlanice Kraljevine Norveške

Luko Koper sta obiskala minister za kohezijo in regionalni razvoj, dr. Aleksander Jevšek z delegacijo in veleposlanica Kraljevine Norveške, nj. Eksc, Trine Skymoen ter se ob tej priložnosti sestala z vodstvom družbe. Srečanje je bilo delovne narave, namenjeno seznanitvi z aktivnostmi projekta SOPOREM, ki ga s sredstvi Finančnega mehanizma EGP sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

Za ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandra Jevška je bil to prvi obisk v Luki Koper. Predsednik uprave družbe Boštjan Napast ga je ob tej priložnosti seznanil z delovanjem pristanišča in poslovnimi rezultati lanskega leta ter mu predstavil ključne naložbe in razvojne priložnosti. Kot je izpostavil, se je Luka Koper v zadnjem letu aktivno posvečala naložbam, prednostno pa izvajala tiste, ki predstavljajo nov razvojni cikel strateških blagovnih skupin – kontejnerjev in avtomobilov. Družba je bila uspešna tudi pri pridobivanju nepovratnih evropskih sredstev za izvedbo projektov in naložb v skupni višini sofinanciranja 23 milijonov evrov.

Med drugim je kot vodilni partner dobila zeleno luč za sofinanciranje projekta SOPOREM, v okviru katerega bo na strehah dveh sklopov skladišč za generalne tovore zgradila drugo največjo sončno elektrarno v Sloveniji s skupno močjo 3 megavate. V Luki Koper si želijo, da bi iz naslova kohezijskih sredstev v prihodnje sofinancirali še več projektov, med drugim tiste s področja trajnostnega razvoja in zelenega prehoda ter digitalizacije procesov.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj je pojasnil, da bo v prihodnje delež sofinanciranja za Kohezijsko regijo Zahodna Slovenija višji kot je bil do zdaj, prav tako naj bi bila v naslednjih letih na voljo sredstva za sofinanciranje projektov v obnovljive vire energije.

Delegaciji se je pridružil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan s sodelavci in predstavil aktivnosti občine, ki pri projektu SOPOREM sodeluje kot projektni partner. V okviru tega bo poleg elektrarne znotraj pristanišča na strehi parkirne hiše Sonce zrasla manjša sončna elektrarna, ki jo bodo v celoti financirali iz mehanizma EGP.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Novosti in aktivnosti

Sorodne novice